- Gratis verzending v.a. €45,-
- Bij de Notenkraam 100% versgarantie
- Eigen notenkraam
Vruchten
Vijgen kopen
Er zijn 2 producten.
Vijgen
Vijgen hebben een erg zoete smaak die op vele manieren te combineren is. De vruchten passen bijvoorbeeld goed bij ham, zalm, kaas en yoghurt. Ook zijn vijgen goed te combineren in fruitsalades met bijvoorbeeld perzik, ananas, banaan, sinaasappel en niet te vergeten noten.
De oorsprong van de vijg
Vijgen komen van oorsprong uit Klein-Azië. De vijg groeit aan een kleine boom met sierlijke bladeren, die veel zon nodig heeft.
De vijg is eigenlijk geen vrucht maar een schijnvrucht: hij ontstaat uit de bloembodem en de bloem, in plaats van alleen het vruchtbeginsel. De bloem zit een beetje vreemd in elkaar. De bloembodem zit aan de buitenkant en ziet eruit als een onrijpe peer. De eigenlijke bloemetjes zitten aan de binnenkant. De mannelijke zitten bovenin, de vrouwelijke onderin. Bevruchting vindt plaats als een kleine galwesp door de nauwe opening bovenin naar binnen dringt. Vervolgens ontwikkelen de vrouwelijke bloemen hun zaden en gaat de vrucht rijpen: hij verandert van kleur en wordt zacht. Voordat rond 1700 suiker uit suikerriet en suikerbieten gemeengoed werd, was de pap van gekookte vijgen het belangrijkste middel om gerechten zoet te laten smaken. In Noord-Afrika en in het Midden-Oosten is deze toepassing nog steeds heel gebruikelijk.
U bent op zoek naar vijgen of u wilt vijgen kopen? Bij de Notenkraam bent u aan het juiste adres voor heerlijke vijgen. (Online) vijgen kopen doe je éénvoudig en snel bij de Notenkraam.
Veelgestelde vragen over vijgen
Waar zijn vijgen goed voor?
Vijgen leveren vezels (voor de spijsvertering), kalium (bloeddrukbalans) en polyfenolen (antioxidanten). Drogen concentreert suikers en mineralen, waardoor Turkse en Spaanse gedroogde vijgen een energierijke snack zijn. Combineer met noten of yoghurt voor meer verzadiging.
Wat is een vijg?
De vijg is de (inwendige) bloeiwijze van de vijgenboom (Ficus carica) met een zachte schil en jamachtige pulp vol kleine pitjes. Spaanse en Turkse rassen variëren van lichtgroen/geel tot paars/zwart en kunnen zowel vers als gedroogd gegeten. De schil is eetbaar.
Hoe gezond zijn vijgen?
Vers zijn ze voedzaam en vezelrijk met relatief weinig calorieën per stuk; gedroogd zijn ze compacter in energie en suikers. Richtlijn portie: vers 1–2 stuks, gedroogd ± 30 g (2–3 stuks), zeker als er ook ander zoets wordt gegeten. Past goed in een gevarieerd voedingspatroon.
Hoe bewaar je vijgen?
Gedroogde vijgen kunnen luchtdicht, koel en donker bewaard worden; zo blijven vijgen maanden goed. Witte "suikerkristallen" aan de buitenkant zijn normaal, schimmel niet.
Wat is het verschil tussen Spaanse en Turkse vijgen?
Turkse vijgen (vaak uit Aydın/İzmir) zijn beroemd om gedroogde kwaliteit: doorgaans wat groter, lichtgeel tot goud, zeer honingzoet met duidelijke "crunch" van de pitjes, top voor bakken en kaasplanken. Spaanse vijgen (o.a. Extremadura/Valencia) zijn vaak vers geliefd: iets kleiner met delicate, soms florale of karamelachtige smaak en dunne schil, fijn voor salades en desserts.
 
                                            